Aan het eind van het jaar neem ik altijd de tijd voor een terugblik en mijn doelen voor het nieuwe jaar. Ook in december 2014 heb ik dat gedaan. Het jaar 2014 was echt een baggerjaar voor mijn financiën: weinig omzet, geen of slecht betalende klanten en een gigantische belastingaanslag. Daarnaast werkte mijn vriend zich over de kop met het gevolg dat hij bijna in een burn-out terecht kwam. Dat deed onze relatie ook niet echt goed. Je begrijpt dat ik niet echt blij met 2014 was. Mijn altijd optimistische kijk op het leven was ik een beetje kwijt. Ik bedacht dat dit anders kon en moest …

Een nieuw jaar

Voor het jaar 2015 was ik vastbesloten dat het anders moest. Ik wilde weer plezier in mijn werk, EN in mijn leven. Ik had een online cursus van Michael Hyatt over mijn beste jaar ooit gevolgd. Hierdoor wist ik acht ambitieuze doelen te stellen en ik noteerde deze keurig met deadlines in mijn Evernote notitieblok, samen met de eerste stap die ik wilde nemen. Eén van die doelen was het schrijven van tips en adviezen aan zelfstandige ondernemers die moeite hebben om alle praktische taken in hun bedrijf uit te voeren. Een ander was het maken en verkopen van een online programma met praktische stappen voor het opzetten en onderhouden van content marketing en social media beheer. En nog een: het opzetten van een team virtuele assistenten wereldwijd.

Een kink in de kabel

Tja, soms gebeurt er iets waardoor je ineens andere prioriteiten krijgt. Halverwege januari 2015 veranderde mijn privé situatie zo drastisch dat ik genoodzaakt werd om mijn plannen om te gooien en ‘werk’ te vinden. Gelukkig lukte dat ook en kon ik aan de slag. Zonder op mijn doelen te letten, maar gewoon te werken, werken en werken. Wat je geeft, krijg je terug. Dus hoe meer uren ik werkte, hoe meer opdrachten ik ontving. Ik hield me dus bezig met de uitvoering van taken (of zoals dat tegenwoordig heet: ik werkte IN mijn bedrijf) en niet meer met strategie, planning, marketing en verkoop. Met andere woorden, ik was niet meer bezig AAN mijn bedrijf. Misschien herken jij dit wel?!

En die ambitieuze doelen dan?

Mijn privé situatie is inmiddels weer hersteld en na 1,5 jaar hard buffelen kan ik zeggen dat ik weer aardig op de goede weg ben. Ik heb leuke klanten, ze betalen snel en zijn tevreden. Ik ben bestuurslid bij een vereniging voor zzp’ers, krijg leuke opdrachten en mijn netwerk breidt zich uit.
Door de drastische veranderingen binnen mijn gezin was het voor mij de eerste prioriteit geworden om een stabiele omzet te draaien. Pas tijdens de afgelopen zomervakantie nam ik de tijd om mijn jaardoelen van 2015 erbij te pakken. Oeps… ik schrok ervan! Mijn doelen waren zo ambitieus dat ze mij ineens onrealistisch en niet meer haalbaar leken. En wat doe je dan?

Loslaten en opnieuw beginnen…

Dat is mijn remedie. De doelen die ik had gesteld voor 2015 – en die ongemerkt bleven staan voor 2016 – waren gebaseerd op mijn situatie van toen. Mijn situatie is gewijzigd en ik werk nu meer productieve uren dan voorheen. Bovendien zitten we alweer over het midden van het jaar, en mijn doelen waren gesteld voor 12 maanden, niet voor vier! Dat ik ze dus allemaal nog in 2016 zal gaan halen, is nagenoeg uitgesloten.

Loslaten en opnieuw beginnen betekent niet dat je eerdere doelen overboord gooit, je bekijkt met een kritische blik naar de SMART vorm ervan. De vragen die je je hierbij kunt stellen, zijn:

  1. Is het absoluut noodzakelijk dat je deze doelen nog dit jaar wilt behalen of kun je ze ook helemaal of gedeeltelijk doorschuiven naar volgend jaar? Wil je echt nog 12 boeken lezen of kunnen het er ook vier zijn? Wil je echt iedere maand 1 provincie in Nederland bezoeken met je gezin of mogen het er ook 3 over het hele jaar zijn?
  2. En wat doet het met jou als je die doelen wel of niet bereikt?
  3. Welk resultaat gaat het jou en jouw gezin opleveren?

Doelen SMARTER maken

Loslaten en opnieuw beginnen betekent voor mij dat ik mijn aanvankelijke doelen ga herzien, dat ik de bovenstaande vragen voor mezelf ga beantwoorden. Vind jij de zomervakantie daar ook zo’n uitermate goede tijd voor? Je komt dan tot rust. Misschien werk je wel, maar waarschijnlijk wel minder dan ‘normaal’. Je onderneemt meer met je kinderen en gebruikt de rest van de tijd om die ene cursus te volgen of die boeken te lezen die je nog op je lijstje had staan. Ik gebruik die tijd om mijn doelen opnieuw te bekijken, bij te stellen, door te zetten naar volgend jaar… of gewoon te schrappen! Ik maak mijn doelen voor rest van dit jaar SMARTER. Want ik ben er zeker van dat je alleen dan met plezier blijft doen wat je doet.

En hoe zit dat met jouw doelen?

Hoe staat het eigenlijk met jouw doelen? Ben je er nog happy mee? Zit je nog op de juiste koers? Of zie je nu al dat je wellicht – net als ik – iets teveel van jezelf verwachtte in één jaar? En zijn je doelen SMART of kunnen ze misschien SMARTER? Heb je überhaupt doelen gesteld of vind je dat juist moeilijk?

Laat mij je helpen! Als je een reactie achterlaat, kan ik je laten zien hoe jij haalbare, realistische doelen kunt stellen en bereiken. En beter nog: hoe je die doelen waar je niet meer voor 100% achter staat, kunt loslaten en opnieuw beginnen. Zodat je meer geluk en succes haalt uit je ondernemerschap.

 

Creëer meer Happy Hours, in je werk en in je leven!

Tot gauw!
Monique